Alpakkaopplevelser og alpakkavandring

Gled deg til å hilse på de vakre alpakkane og

andre gårdsdyr! Delta på våre 

alpakkaopplevelser og alpakkavandringer!

Alpakka

På Østre kjærnes gård finner du vår alpakkaflokk. De blir stadig flere. Vi satser på avl og salg av dyr. Alpakka er gårdens produksjonsdyr som gir oss den fantastiske fiber (ull). Noen av dyrene brukes som terapidyr og er trent til å gå på tur og de liker det. Hjertelig velkommen til gårds. Les mer om alpakkavandring på denne siden.

I januar 2017 kom 5 vakre alpakkahopper til gården. Bounty er fra England og  4 andre (Alva, Ada, Aurora og Balerina) er avlet fram fra en alpakkagård i Hallingdal, Nesbyen.  I sommer fikk vi full klaff og det ble født 6 nye criaer (babyalpakka). Flokken vokser og vi har 18 dyr. 

Alpakkanæring er en relativt ny næring i Norge. Vi ønsker å være med på å avle frem kvalitetsdyr og derav kvalitetsfiber. Vi vil basere oss på salg av livdyr,  varme produkter og garn.

Alpakkavandring, gå på tur med din egen alpakka, fra 395,- pr person (ca 2 timer)

Kunne du tenke deg å være med på alpakkavandring? Disse fantastiske dyrene er gode, sjenerte og nysgjerrige. De er fantastiske å ha med på vandring. Populær aktivitet hvor du kommer deg ut på tur med godt selskap.Vi kan tilpasse vandringen til ditt tempo, etter ditt behov. Det er ikke tillatt å ta med hund på vandringen. Alpakkaene er fluktdyr og redde for en ukjent hund. Vi har plass til din hund i stallen, mens du går på tur med alpakkaene. Alpakkavandring foregår ved at du/dere kommer til gården vår og vi starter med å gi opplæring og informasjon om alpakka og alpakkahold. Vi henter de alpakkaene som skal være med og vi starter med alpakkavandring på gårdsvei, i skog, mark og sti. Hver deltaker får ansvaret for sin egen alpakka (leier den og er dens leder) 12 års grense for å leie en alpakka (yngre må ha med foreldre/ledsager). En fra gården er med på turen (guidet tur). Etter vandringen går vi inn i alpakkahagen og blir kjent med resten av flokken. Vi informerer om fiberproduksjon og foredling av fiber(ull). Vi har utsalg av garn, fiber (ull) og alpakkaprodukter fra Norsk Alpakka. Tilbakemeldingene fra tidligere alpakkavandrere er at det er meget lærerikt, et fantastisk turterreng og at man kommer nær disse herlige dyrene. Sammen med alpakka finner du ro, fred og harmoni - her og nå følelse. VI har åpnet opp for alpakkavandring og tilbyr vandringer som normalt. Ta kontakt for booking av alpakkavandring. Tlf 93204001

Alpakkaopplevelse  fra 200,- pr person (ca 1 timer)

Vi tilbyr nå en "ny" opplevelse med alpakkaene våre. Opplevelsen gir deg god tid sammen med alpakkaene. Vi går inn til flokkene og tilbringer tid sammen med alpakkaene. Dere får sitte ned inne hos dem, ta mange fine bilder, håndfore dem. Er det en varm dag vil dere se alpakkaene nyte et bad i plaskebassenget og bli dusjet av hageslangen. Alpakkaopplevelse er en herlig opplevelse om du har små barn. Minimum 3 betalende besøkende. Alpakkaopplevelser er nå åpnet og gjennomføres som tidligere. Vi følger smittevernsregler, håndvask/antibac og holder 1 meter avstand. Er du meldt på en vandring og er syk må du vente med å komme til gården og du kan gjennomføre din alpakkaopplevelse når du er frisk.Ta kontakt for booking av alpakkaopplevelse. Tlf 93204001 

 Ta kontakt med oss så finner vi tid til alpakkaopplevelse eller alpakkavandring for deg og dine. Alpakkavandring og alpakkaopplevelse er en herlig gave. Ta kontakt om du vil bestille gavekort! Vi setter opp alpakkavandring og alpakkaopplevelser i ukedager og helger året rundt. Vi har også alpakkavandring og alpakkaopplevelser i skoleferiene. Ta kontakt pr mail eller telefon 93204001 om du har spørsmål vedr gavekort og booking av tid for alpakkavandring. Varmt velkommen til oss og alpakkaene våre!

Går du med tanker om å starte din egen alpakkanæring? Vi holder kurs i alpakkahold og håndtering av alpakka. 

Avl 

Systematisk og målrettet avl er framtiden for alpakkaoppdrett også her i landet. I alle andre land blir det satsa på avl for å få lav micron på fiberen og øke mengde fiber pr.dyr. Vi har årlig alpakkautstilling hvor dyrene blir vurdert 60% etter fiber og 40% kropp. Vi har også en fiberutstilling, hvor oppdretterene kommer med sine fiberfeller og får en sammenlagt skår i forhold til micron, bølger (crimp),lengde, mengde, tetthet, vekt og fargenyanse (refleksjon mot lys).

Utenfor Sør-Amerika er alpakkaoppdrett og produksjon av alpakkaull en ganske ny næring. Vi (Norge) er fremdeles i en tidlig fase der dyretallet og dermed ullmengden er på et lavt nivå at produksjon i større skala ikke er industrielt fornuftig enda. Skal vi kunne konkurrere med import fra andre land (Norge er på verdenstoppen i mengde av import av alpakkaull/fiber/produkter) må vi være minst like flinke og profesjonelle, og da er det bare en retning å gå og det er å avle frem kvalititetsdyr! Vi har alpakka for salg! fra pris 10.000,-. og oppover. Priset etter stamtavler og dyrenes fiberegenskaper, fysikk og adferd. Ta kontakt for en alpakkaprat. tlf 93204001/95811037 eller post@kjaernesgaard.com

 

 


Fakta om Alpakka: 

Alpakkaen tilhører den Sør-Amerikanske kamelfamilien sammen med lama, guanacos og vicunas. Bare Alpakka og Lama regnes som husdyr.

Det er 2 typer alpakka - Suri og Huacaya. Huacaya er den mest vanlige.

Alpakkaen har en levealder på 20 - 25 år.

Den går drektig i 335 - 340 dager og kan føde ca. 15 avkom iløpet av levealderen. Tvillinger er ikke vanlig.

Den har gjennomsnittsvekt på 50 - 90 kg (hopper), 70-95 kg (hingst) og  cria (navn på avkom) er 5 -9 kg ved fødsel.

Den har en gjennomsnittlig skulderhøyde på 1 meter og er ca 1.5 meter høy.

Alpakkahoppa kan parres/er klar for parring 16-24 måneder (tidlig parring om hoppa er stor nok).

Alpakkahingsten er klar for å kunne brukes fra 2-3 års alder (kan være kjønnsmoden tidligere).

Cria dier (ammer) til ca. 5 - 6 månader, men hoppa kan pares ca. 14 dager etter fødsel.

Alpakka kan gå ute hele året, men må ha mulighet å søke ly for været, samt ha en tørr og god plass ved fødselen.

Arealkravet er ca. 1 dekar. Om sommeren beiter de, men alpakka bør har tilgang på tørt høy året rundt. Foret bør ha lite protein (under 14%) og mye fiber.

I slutten av drektighetstiden bør de få ekstra foring.

Alpakka må gjerdes ute og ikke inne. De går ikke på gjerde, men må værnes mot rovdyr slik som de andre husdyrene våre.

Alpakkaenæringen i Norge er for ulla (fiber). Årlig mengde er ca. 3 -5 kilo og kvaliteten er målt i micron som er diameteren på et fiber. Vi bruker noen av dyrene til terapidyr, Alpakkanæringen utvikles videre til kjøttproduksjon. 

Alpakkae spytter, men sjelden på menneske.

Alpakka har 22 naturlige farger med 250 forskjellige fargenyanser. 

Alpakkaull er sannsynligvis den beste ulla som er å få kjøpt. Sammen med mohair, angora og kashmir utgjør den kun 2.6% av ullmarkedet på verdensbasis. 

Med alle de gode egenskapene som alpakkaull har, burde potensialet være stort. Den er flere gangar sterkere enn saueull, den er varmere (produsere tynne og mye klær som er varme), klør ikke og loer ikke. Dessuten holder form og fasong seg mye lenger. 

Alpakkaull/fiber inneholder minimalt eller ingen lanolin og den er derfor gunstig for de som har allergi, den er selvrensende og lukter ikke. 

 

Vi har utsalg av egne alpakkaprodukter, friluft- og helseprodukter fra Norsk Alpakka. 

Produkter laget av alpakka er myke og behagelig, og det er noe av det mest isolerende garn du kan få tak i. 

Vi har dyr og blodslinjer fra den anerkjente oppdretteren Bozedown. Vi avler systematisk med tanke på reproduksjon og stadig mer og bedre fiber. Dyrene må ha feilfritt bitt, god og organisert kropp og fiberen forbedres i forhold til vekt,lengde, finhet, glans og krimp (små tette bølger). Vi deltar på Alpakkautstillingen 2019.

Hest

Vi har også ei Islandshoppe (Fala fra Romsdalen) og en shettlandsponny (Blacky fra Alby) mulighet for å ta seg en ridetur eller leietur et tilstede. Det finnes mange fine rideveier og stier for en tur på hesteryggen.

Elghunder

Våre 2 elghunder Jeppe og Basse (valp). Våre hunder er jakthunder og brukes til elgjakt og de er sosiale og veldig glad i kos og å gå tur. 

Høner gir gode gårdsegg og søte kyllinger!

Vis mer

Utegris

Utegris fra mai til september. Disse er trivelige og morsomme. De er veldig glad i mat og elsker oppmerksomhet. 

Vis mer

Katter

Kattene er også utekatter, vi trenger katter for å unngå at mus kommer inn i hus. Nala og Lothepus er flinke jegere og de er også veldig glad i å bli klappet.

Vis mer
HER FINNER DU OSS!

Kontakt

Østre Kjærnesvei 4, 1591 Sperrebotn

Telefon: +47 958 11 937 /+47 932 04 001

Internett: www.kjaernesgaard.com
E-post: post@kjaernesgaard.com

MENY
FØLG OSS
  • Facebook Social Icon
INFO

Østre Kjærnes Gård © 2019